Brandgevaar bij een zakelijke- of thuisbatterij
12 april 2023

Hoe zit het met brandgevaar bij de zakelijke- en thuisbatterij?

Het brandgevaar van een thuisbatterij of zakelijke batterij is afhankelijk van het type batterij en nog belangrijker; de installatie. Over het algemeen zijn de thuisbatterijen relatief veilig, maar er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik.

Brandgevaar bij Thuisbatterijen

LFP-batterijen

Lithium-ion batterijen, die vaak worden gebruikt in thuisaccu’s en zakelijke batterijen, kunnen potentieel brandgevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden geïnstalleerd. Oververhitting, kortsluiting of beschadiging van de batterijen kunnen leiden tot een brand. Dat wil je voorkomen. Het is daarom belangrijk om een professionele installateur te raadplegen en te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige batterij met ingebouwde veiligheidssystemen. LFP-batterijen (Litium-IJzer-Fosfaat) zijn een specifiek type lithium-ion batterij en hebben een hogere veiligheid en langere levensduur. Wij van AccuPower installeren daarom uitsluitend LFP-batterijen.


Brandgevaar voorkomen

In Nederland worden er alleen batterijen verkocht die strenge tests hebben doorstaan om ervoor te zorgen dat thuisaccu’s en zakelijke batterijen veilig zijn voor gebruik. De producten worden daarnaast onderworpen aan strenge regelgeving en veiligheidseisen opgedragen door de EU.



De meest brandveilige batterijen

Over het algemeen worden LFP-batterijen beschouwd als de meest brandveilige batterijen. Dat komt omdat het kathodemateriaal van de batterijen bestaat uit ijzerfosfaat, dat minder gevoelig is voor spontane ontbranding.


Het is belangrijk om te weten dat elke batterij, ongeacht het type, het risico op brand kan hebben als het niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Bij de aanschaf en het gebruik van batterijen is het daarom belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant te volgen.



Populairste batterij

De Lithium-IJzer-Fosfaat-accu is het meest populair. Dit type batterij heeft een hoge energiedichtheid, lange levensduur, hoge veiligheid en relatief lagere kosten ten opzichte van andere soorten Lithium-ion batterijen. Een ander voordeel van de LFP-accu’s is dat ze minder gevoelig zijn voor veroudering als gevolg van hoge temperaturen, overladen en diep ontladen, waardoor ze minder snel hun capaciteit verliezen en langer meegaan.


Vanwege de hoge veiligheid en lange levensduur van LFP-accu’s worden ze vaak gebruikt in toepassingen zoals elektrische auto’s en stationaire opslagsystemen voor zonne-energie. Door de populariteit van de LFP-batterijen installeert AccuPower deze wekelijks bij mensen thuis, maar wordt het tevens veel geïnstalleerd bij bedrijven. Wij van AccuPower zien een groot aantal bestellingen en verwachten dat de vraag flink zal toenemen als de salderingsregeling in 2025 wordt afgebouwd. De vraag zal dan exponentieel toenemen ten opzichte van de levercapaciteit.


Benieuwd naar de prijs voor een thuisbatterij. Neem contact op en kom erachter wat het kost om een thuisbatterij te installeren.



Contact opnemen
17 mei 2024
Hoe zakelijke batterijen energiekosten verlagen en pieken voorkomen
Hoe zakelijke batterijen die energiekosten verlagen en pieken voorkomen
24 januari 2024
Hoe zakelijke batterijen helpen bij het verlagen van energiekosten en het voorkomen van pieken in energieverbruik. Ontdek hoe je energiepieken kunt voorkomen, energiekosten verlagen, en de noodzaak van een zwaardere netaansluiting kunt omzeilen met slim in- en verkopen van energie met een zakelijke batterij. Hier lees je alle ins en outs voor bedrijven die streven naar efficiënte en kostenbesparende energieoplossingen.
Share by: