Is een thuisaccu interessant in 2024?
6 december 2023

Is een thuisaccu interessant in 2024?

In Nederland zijn zonnepanelen op het dak gemeengoed geworden. Nederland heeft een recordaantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking in de hele EU. Maar is de investering in een thuisaccu in 2024 werkelijk de moeite waard?

Thuisaccu AccuPower

De Nederlandse zonnesituatie

Met een overvloed aan zonnepanelen is Nederland koploper in het aantal zonnepanelen per inwoner, ondanks meer dan de helft minder zonuren dan Spanje. We lopen voorop in zonne-energie. Maar wat als je meer energie produceert dan je verbruikt?


Vier overwegingen voor een thuisaccu

  1. Salderingsregeling: Met het aflopen van de salderingsregeling tot 2025 wordt een thuisaccu aantrekkelijk. Je slaat overdag op en benut de energie 's avonds, maximaliseert zo het rendement van je zonnepanelen.
  2. Lagere terugleververgoeding: Met een overvloed aan zonnepanelen is het idee van een thuisaccu verleidelijk, vooral gezien de huidige terugleververgoeding.
  3. Dynamische contracten: Voor huishoudens met dynamische stroomprijzen kan een thuisaccu een oplossing bieden om te profiteren van goedkope uren.
  4. Opslag zonder zonnepanelen: Zelfs zonder zonnepanelen kan een thuisaccu van pas komen door stroom tijdens daluren op te slaan voor gebruik op piekmomenten.


Terugverdientijd van een thuisaccu

Op dit moment kost een thuisaccu 800 tot 1000 euro per kilowattuur, inclusief installatie. De prijs voor de aanschaf en installatie hangt af van het aantal kWh waarvoor wordt gekozen. Of een thuisaccu financieel interessant is hangt af van diverse factoren:


  • De elektriciteitsprijs
  • Het aantal zonnepanelen
  • Het elektriciteitsverbruik
  • De hoeveelheid elektrische apparaten
  • De noodzakelijke capaciteit en vermogen
  • Levensduur van de accucellen


Een weloverwogen afweging van deze factoren is essentieel om te bepalen of de investering in een thuisaccu rendabel is op de lange termijn. Omdat een thuisaccu maatwerk vereist adviseert AccuPower graag over de mogelijkheden.


Capaciteit thuisaccu berekenen

Bij een zonnepaneelinstallatie van 5000 Wattpiek genereer je in de zomer gemiddeld tot 25 kilowattuur per dag. Hoewel het logisch lijkt dat een thuisaccu van 25 kWh noodzakelijk zou zijn, blijkt dit overbodig te zijn vanwege de gemiddelde overcapaciteit die zelden volledig wordt benut.


Om achter de ideale capaciteit voor een thuisaccu te komen, handteren we bij AccuPower de regel: De dagelijkse gemiddelde opbrengst van zonnepanelen, naar beneden afgerond. Voor 5000 Wattpiek aan zonnepanelen zouden wij een thuisaccu van 10 tot 15 kWh aanraden.


Naast de opslagcapaciteit moet ook het maximale vermogen van een thuisaccu in acht worden genomen, wat in de praktijk vaak rond de 5 kilowatt ligt. Hoewel dit voldoende is voor een gemiddeld huishouden, schiet het tekort voor woningen met veel elektrische apparaten. Met een warmtepomp en elektrische auto zou het verbruik snel de 5 kW overschrijden, waardoor een duurdere thuisaccu met een hoger vermogen noodzakelijk is.



Is een thuisaccu interessant in 2024?

Ja, een thuisaccu is zeker interessant in 2024. Met het groeiende aantal zonnepanelen en de evoluerende energiemarkt biedt het opslaan van overtollige energie in accu's aanzienlijke voordelen. Van advies tot installatie, AccuPower staat klaar om jou te begeleiden naar een efficiënte, duurzame energietoekomst.

Neem de volgende stap met AccuPower. Laat onze vaktechnische installateurs je helpen bij het maken van de ideale thuisaccu-oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies.


Contact
17 mei, 2024
Hoe zakelijke batterijen energiekosten verlagen en pieken voorkomen
Hoe zakelijke batterijen die energiekosten verlagen en pieken voorkomen
24 jan, 2024
Hoe zakelijke batterijen helpen bij het verlagen van energiekosten en het voorkomen van pieken in energieverbruik. Ontdek hoe je energiepieken kunt voorkomen, energiekosten verlagen, en de noodzaak van een zwaardere netaansluiting kunt omzeilen met slim in- en verkopen van energie met een zakelijke batterij. Hier lees je alle ins en outs voor bedrijven die streven naar efficiënte en kostenbesparende energieoplossingen.
Share by: