Wat als de salderingsregeling in 2025 wordt afgebouwd?
30 augustus 2023

Thuisaccu interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Dennis van der Meij, oprichter van Solar-Engineering en expert op het gebied van zonne-energie, vertelt zijn visie.

salderen salderingsregeling zonnepanalen thuisbatterij thuisaccu zonne-energie stroom opslaan

Met zonnepanelen ben je tegenwoordig zelf energieleverancier. Door te salderen kun je opgewekte zonne-stroom wegstrepen tegen dure stroom die moet worden ingekocht. Vanaf 2025 is dit verleden tijd. Je mag dan nog maar 64% salderen. Het kabinet heeft besloten de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen. Is de thuisbatterij hét alternatief voor eigenaren van zonnepanelen? Dennis van der Meij, oprichter van Solar-Engineering en expert op het gebied van zonne-energie, vertelt zijn visie.


Hoe kun je in de toekomst profiteren van je zonnepanelen?

Zodra de torenhoge stroomprijs kan worden gesaldeerd hoor je niemand met zonnepanelen klagen. Op het moment dat de regeling wordt afgebouwd zal de vraag naar accu’s aanzienlijk stijgen. Dennis heeft een vooruitstrevende blik als het gaat om het opslaan van opgewekte stroom.


Dennis vertelt: “Ik heb veel passie voor het vak en een enorme drive om me steeds te blijven ontwikkelen op het gebied van stroomopslag. Er zijn inmiddels tweemiljoen huishoudens met zonnepanelen. Door het kabinet wordt de thuisaccu als ‘energie-oplossing van de toekomst’ gepresenteerd, maar als de salderingsregeling in de komende jaren wordt afgebouwd, dan wil je graag dat de investering toekomst heeft. Als je het goed wilt regelen, kun je maar beter voorsorteren.”


Investeren in de toekomst

Dennis vervolgt: "Bij de aanschaf van een accu-systeem wil je niet voor een dubbeltje op de voorste rang zitten. Het is zo belangrijk dat de partij die jouw installatie verzorgd heel goed snapt welke producten geschikt zijn voor de toekomst. Er zijn nog maar weinig installateurs die echt weten hoe elektrotechniek werkt.


Als je op dit moment geld wilt verdienen, dan is er door de salderingsregeling nog geen verdienmodel voor een accu. Gebaseerd op feiten en de toekomststrategie van het kabinet, kan ik prima vertellen welke acties nu slim zijn om te maken. Ik denk dat het goed is om de technologie alvast te omarmen voordat de grote massa het doet. Voor je het weet raakt de voorraad op. Warmtepompen zijn bijvoorbeeld ook niet meer te krijgen.”


Een goede installatie bouwen

Dennis van der Meij werd gevraagd naar het opzetten van een accusysteem. Hoe doe je dit precies? “Ga niet direct op zoek naar een accu. Ik adviseer mensen altijd om te beginnen met het inzichtelijk maken van je eigen verbruik. De meter op je hoofdaansluiting moet weten wanneer er wat wordt terug geleverd. Je hebt dus stroomspoelen en een uitlezer nodig om dit te kunnen meten.

‘‘Het vergt eerst wat theoretische kennis voordat je de juiste keuze kunt maken.’’

Het is best pittig om te begrijpen, maar een Energie Management Systeem (EMS) is de basis. Een EMS verbindt alle energiestromen in het huishouden en stuurt deze volautomatisch aan om zonnestroom optimaal te benutten. Elke dag wordt er een opbrengstenprognose gemaakt op basis van de online weersvoorspellingen. Samen met een slimme hybride omvormer regelt het EMS wanneer je accu laad.

Als de totale consumptie in kaart is gebracht kan er afhankelijk van de situatie per dag berekend worden hoeveel kilowatt er nodig is.” Van Veen Elektrotechniek en Accu-Power werken als partner samen om klanten te voorzien van deze slimme opslagsystemen. Middels een thuisscan inspecteren zij op locatie de bestaande installatie. Aan de hand van de huidige situatie brengen zij alle kosten en opbrengsten in kaart in een vrijblijvend advies.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij u thuis? Plan een inspecteur in die een passend advies geeft gebaseerd op uw huidige installatie.



Maak een afspraak
17 mei 2024
Hoe zakelijke batterijen energiekosten verlagen en pieken voorkomen
Hoe zakelijke batterijen die energiekosten verlagen en pieken voorkomen
24 januari 2024
Hoe zakelijke batterijen helpen bij het verlagen van energiekosten en het voorkomen van pieken in energieverbruik. Ontdek hoe je energiepieken kunt voorkomen, energiekosten verlagen, en de noodzaak van een zwaardere netaansluiting kunt omzeilen met slim in- en verkopen van energie met een zakelijke batterij. Hier lees je alle ins en outs voor bedrijven die streven naar efficiënte en kostenbesparende energieoplossingen.
Share by: